
1. Dlaczego arginina zaliczana jest do aminokwasów endogennych?
Arginina jest aminokwasem wytwarzanym naturalnie w organizmie, lecz jej produkcja spada wraz z wiekiem i dlatego należy ją dostarczać z dietą. Szacuje się, że spadek ilości wytwarzanej argininy można zauważyć już po 25. roku życia.
Głównym i najistotniejszym zadaniem argininy jest synteza tlenku azotu.
2. Tlenek azotu- nie tylko dla sportowców
Tlenek azotu ma za zadanie rozszerzać naczynia krwionośne organizmu poprawiając tym samym transport składników pokarmowych do komórek tkanki mięśniowej poprawiając efektywność wysiłku fizycznego. Dodatkowo tlenek azotu dla organizmu ma działanie regulujące ciśnienie krwi oraz poziomu cukru, a także obniża ryzyko zawału mięśnia sercowego.
3. Jak jeszcze działa arginina?
Arginina jako wszechstronny aminokwas świetnie zaspokaja potrzeby sportowców zawodowych i amatorów:
- reguluje produkcję i działanie hormonu wzrostu
- zwiększa masę mięśniową i poprawia wydolność podczas aktywności fizycznej
- przyspiesza regenerację po treningu
- wykazuje działanie antyoksydacyjne- zwalcza wolne rodniki powstałe w wyniku intensywnego treningu
- poprawia poziom libido
4. Mało? Spójrzmy na kolejne korzyści stosowania argininy
- opóźnia procesy starzenia
- przyspiesza gojenie się ran
- działa ochronnie na nerki i wątrobę
- reguluje ciśnienie krwi
- uszczelnia naczynia krwionośne
- wspomaga detoksykację
- reguluje poziom cukru w organizmie
5. Teraz zastanawiasz się pewnie gdzie występuje arginina…
Szczególnie bogate w argininę są produkty wysokobiałkowe: wołowina, wieprzowina, sery twarogowe, łosoś, tuńczyk czy jaja- jednakże nie zawsze jesteśmy utrzymać odpowiednią ilość tych produktów, przy jednoczesnym zachowaniu korzystnego bilansu kalorycznego- szczególnie będąc na redukcji.
6. Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania argininy i jakie są zalecane dawki?
Zalecane dzienne spożycie argininy dla osoby zdrowej to 4- 6 gram; najlepsze efekty osiąga się przy stosowaniu przed treningiem lub/ i przed snem.
Dla kogo suplementacja:
- dla osób aktywnych fizycznie
- dla osób na redukcji
- dla osób unikających mięsa w diecie
- dla osób z grupy ryzyka chorób układu krążenia
Za przeciwwskazania uznaje się choroby przewodów żółciowych, zapalenie nerek oraz wysokie nadciśnienie tętnicze.
7. Arginina czy AAKG?
AAKG to po prostu związek argininy z kwasem alfaketoglutarowym, który jest znacznie stabilniejszy i łatwiej wykorzystywany przez organizm. Taka forma argininy jest bezpieczniejsza i można ją stosować przez dłuższy czas (np. Evolite AAKG lub Scietec AAKG)
8. Arginina z kreatyną
Połączenie z kreatyną wspomaga rozbudowę masy mięśniowej i poprawia siłę oraz wydolność.
9. Podsumowanie
Arginina jest wszechstronnym aminokwasem mogącym przynieść organizmowi wiele pozytywnych skutków, nie tylko w aspekcie treningowym ale i zdrowotnym. Najlepiej uzupełniać ją w formie AAKG w dawce 4-6g przed treningiem. Warto łączyć argininę z kreatyną, jeśli celem jest rozbudowa masy mięśniowej.
Zobacz również:
- Co to jest L-Karnityna i jak ją używać?
- Beta alanina - co warto o niej wiedzieć?
- Witamina D - wpływ na organizm
- Dieta wegańska, a budowanie masy